Slenaken

Slenaken is één van de tien kerkdorpen van de gemeente Gulpen-Wittem. Samen met de buurtschappen Beutenaken, Heijenrath en Schilberg vormt Slenaken al decennia lang een toeristische bestemming voor de vele gasten die Zuid-Limburg bezoeken. Slenaken is een van de meest zuidelijk gelegen dorpen van Nederland en grenst in het zuiden aan België. Het behoort met haar circa 600 inwoners tot de kleine kernen van Gulpen-Wittem.

Slenaken, ook wel de Parel van Zuid-Limburg genoemd, ligt in het Gulpdal. Dit asymmetrisch gevormde dal heeft aan de ene zijde flauwe hellingen die in gebruik zijn als grasland en aan de andere zijde steilere hellingen waarop de bossen liggen.

Het riviertje de Gulp slingert langs het dorp richting Beutenaken. Het vlakbij Slenaken gelegen buurtschap Heijenrath ligt boven op het plateau. Om hier te komen volgen we de voor wielrenners bekende Loorberg. Deze beklimming, die nog een echte haarspeldbocht bevat, eindigt op een hoogte van 219 meter boven NAP.

In Slenaken en omgeving liggen de nodige verblijfsaccommodaties in alle categorieën en prijsklassen. Of u nu kiest voor een hotel of appartement, kamperen of een groepsaccommodatie, er is keuze genoeg. Verder liggen er nog diverse restaurants en cafeetjes waar het ook puur genieten is.
Voor uw dagelijkse boodschappen kunt u bij de bakker in het dorp terecht die naast de heerlijke broden en vlaaien ook een kleine supermarkt heeft.

In Slenaken ligt het Museum voor Religieuze Kunst. In dit, misschien wel kleinste museum van Nederland, worden kerkelijke en religieuze voorwerpen getoond.
Rondom Slenaken zijn de nodige wandelingen uitgezet. Wandelen door het prachtige Heuvelland van Zuid-Limburg levert verrassende vergezichten op. Het afwisselende landschap, waar u de schaapherder met zijn schaapskudde nog tegenkomt, is on-Nederlands mooi. Ook de sportieve fietser zal in Slenaken en omgeving aan zijn trekken komen. Niet voor niets komen bekende wielerklassiekers, zoals de Amstel Gold Race, door Slenaken. Maar ook de liefhebbers van  mountainbiken kunnen hier hun hart ophalen.
Tot slot is er in Slenaken ook gedacht aan de liefhebber van wellness, die kan hier volop genieten. 

Meer specifieke informatie over Slenaken vindt u op www.slenaken.nl.