Home > Actueel > Nieuws > Campagne Samen doen: basisschool De Triangel

Campagne Samen doen: basisschool De Triangel

Oudervereniging basisschool De Triangel: “Wij verbinden kinderen, ouders én school.”

De basisschool is dé plek waar kinderen zich ontwikkelen, waar ze een basis leggen voor de rest van hun leven. Dat gebeurt natuurlijk door goed onderwijs, maar ook dankzij activiteiten die de basisschooltijd extra leuk maken. De school kan daar echter niet alleen voor zorgen. Daarom heeft elke basisschool een oudervereniging die deze activiteiten mogelijk maakt. En die tevens zorgt voor meer binding tussen kinderen, ouders en leerkrachten. Natascha Goossens en Judith van Oirschot zetten zich in binnen de oudervereniging van basisschool De Triangel in Gulpen.

Basisschool De Triangel telt ongeveer 300 leerlingen. De oudervereniging, die uit vijftien ouders bestaat, is voor hen het hele schooljaar in touw. “Met de vrijwillige ouderbijdrage die ouders betalen, zorgen we voor uiteenlopende activiteiten. Zo organiseren we onder meer het sinterklaasfeest, we versieren de school geregeld in een thema, we leveren een bijdrage aan de kerstmarkt, het carnavalsfeest en de feestelijke slotdag”, vertelt Natascha Goossens. “Het is fijn om op deze manier betrokken te zijn bij de school van mijn dochter. Het is ook een goede manier om meer mensen te leren kennen.”

Korte lijnen

Judith van Oirschot deelt die mening. “Toen mijn oudste kind naar school ging, heb ik me direct bij de oudervereniging aangesloten. Je kunt iets betekenen voor alle kinderen. En door de korte lijntjes met de directie en leerkrachten weet je sneller wat er op school speelt. Naast de activiteiten schenkt de oudervereniging elke groep jaarlijks een vrij te besteden budget. De kleutergroepen kopen er graag speelgoed van, andere groepen gaan ervan koken of schaffen nieuw knutselmateriaal aan. Onze deelname aan de Jantje Beton Loterij levert jaarlijks een extra bedrag op om te besteden aan buitenspelen. Daarvan hebben we elke klas een grote speelkist geschonken vol hoepels, ballen, stoepkrijt, pingpongsetjes en springtouwen. Elk jaar vullen we die zo nodig aan.”

Avond4daagse

“Dit jaar hebben we voor het eerst een Avond4daagse georganiseerd”, vertelt Natascha. “Kinderen, ouders en leerkrachten hebben samen drie avonden en een ochtend gewandeld. Aan de finish werd iedereen onthaald op een feestelijk blarenbal met een gladiool, medaille en gezonde traktaties. Een groot succes! Vooral omdat iedereen elkaar eens ongedwongen kon ontmoeten en elkaar beter heeft leren kennen. We hebben ervaren hoe mooi de verbinding was tussen ouders, kinderen, leerkrachten, directie én ondersteunend personeel. Een van onze oorspronkelijke doelen - het versterken van het contact tussen school en gezinnen - is met deze activiteit goed behaald.”

Samen met het dorp

Daarnaast was er verbinding en betrokkenheid met het dorp. Judith: “In de aanloop naar de Avond4daagse zaten we om tafel met Kenneth Leunissen, de verbindingsmakelaar van de gemeente, in het kader van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). Daarnaast hebben we naar samenwerking gezocht bij iedereen die, op wat voor manier dan ook, met De Triangel verbonden is: SBO-school Bernardus, buitenschoolse opvang Stoer, pastoor-deken Bronnenberg, scouting Mechelen, harmonie St. Petrus, diëtistenpraktijk Heuvelland, IVN Heuvelland en wandelsportvereniging de Veldlopers. Veel kleine ondernemers uit Gulpen hebben gesteund middels sponsoring. Door het samen te doen, is de Avond4daagse een succesvol evenement geworden waar we beslist een vervolg aan geven.”

Trots!

De organisatie is door vier leden van de oudervereniging opgepakt, samen met vrijwilligers. Ondanks de handjes hulp ging er veel tijd in zitten. Judith: “Dit hebben onze eigen kinderen thuis absoluut gemerkt, maar uiteindelijk had het toch positief effect. Ze hebben genoten van de Avond4daagse en waren er trots op dat hun moeder hieraan had meegeholpen. Ze hebben met eigen ogen gezien hoe belangrijk het is om je ergens voor in te zetten. Zo leren we onze kinderen hoe goed het is om iets voor een ander te doen.”

Volgende week: het verhaal van Franciscusgroep cluster Terlinden - “We zijn er om elkaar te helpen.”

Heeft u ook een inspirerend voorbeeld? Laat het ons dan weten via voorlichting@gulpen-wittem.nl.