Home > Ontdek Gulpen-Wittem

Ontdek Gulpen-Wittem

Gemeente Gulpen-Wittem: kloppend hart van het Heuvelland

Sinds 1 januari 1999 is de gemeente Gulpen-Wittem het kloppend hart van het Heuvelland. Ontstaan na een vrijwillige samenvoeging van de voormalige gemeenten Gulpen en Wittem. Qua oppervlakte is het nu de grootste gemeente van Zuid-Limburg en zeker ook één van de mooiste. Gulpen-Wittem heeft zo’n 15.000 inwoners en kent tien grotere kernen, die samen een “heerlijkheid” vormen: Epen, Eys, Gulpen, Mechelen, Nijswiller, Partij-Wittem, Reijmerstok, Slenaken, Wahlwiller en Wijlre. Daarnaast kent de uitgestrekte gemeente nog tal van mooie buurtschappen en gehuchten.

Natuur

De prachtige natuur is het ‘kapitaal’ van Gulpen-Wittem. Een goed evenwicht tussen toeristische en agrarische belangen is van levensbelang. Toeristen weten Gulpen-Wittem in elk geval massaal te vinden. De slogan die bij onze gemeente hoort ‘Natuurlijk Vakwerk’ slaat echter niet alleen op de prachtige natuurlijke omgeving, maar ook op de vele karakteristieke vakwerkhuizen die Gulpen-Wittem rijk is. De veelal monumentale panden geven de omgeving nog meer uitstraling.

De Stichting Natuur en Milieu kende aan het Geul- en Gulpdal het predikaat 5-sterrenlandschap toe! De sterren werden gegeven voor belevingswaarde, ecologische waarde, cultuurhistorische waarde, mogelijkheden tot (natuur)recreatie en het unieke karakter van het gebied. Bezoekers van dit gebied raken er niet over uitgepraat: ‘heel authentiek’ en ‘een topgebied!’ zijn reacties van gasten en toeristen als zij verrast worden door de schitterende vergezichten, de holle wegen, de vakwerkboerderijen en het kabbelende water van Geul en Gulp.

Voorzieningen

Gulpen-Wittem heeft bijna alles in huis. De kern Gulpen heeft een regionale functie en dus een hoog voorzieningenniveau. Bijvoorbeeld een eigentijds en fraai vormgegeven winkelcentrum, veel gespecialiseerde zaken, een brede scholengemeenschap Sophianum, het CWI, uitzendbureaus, regionale instellingen en een interregionaal busstation. En uiteraard vindt u in Gulpen ook de Gulpener Bierbrouwerij terug, terwijl in buurdorp Wijlre het bekende Brand’s bier wordt gebrouwen. Koopavonden zijn er in Gulpen op donderdag en vrijdag. Op donderdagochtend vindt er de wekelijkse warenmarkt plaats en op zondag is er een Bourgondische Streekmarkt met gevarieerde, maar vooral lekkere producten uit Limburg en de grensregio’s. In het centrum is voldoende parkeergelegenheid. Het centrum van Gulpen kent een bloeiend uitgaansleven. Rond en in de omgeving van het schilderachtig marktplein treft u tal van bijzondere horecabedrijven aan: van een rustieke herberg, een exclusief restaurant, een sportcafé tot en met een disco. Het zwemparadijs Mosaqua timmert flink aan de weg en behoort nu tot de top 5 van de zwembaden in Nederland! Naast het zwemparadijs ligt een klimhal die voor iedereen toegankelijk is.
 

Vakwerkboerderij

Monumenten en meer

Kernen als Mechelen, Epen en Slenaken zijn rijk aan natuurschoon en er staan bijna tweehonderd monumenten, waaronder kastelen, kerken, watermolens en tientallen vakwerkhuizen en boerderijen. Voor wandelaars en fietsers zijn deze kernen met hun flora (o.a. het beroemde zinkviooltje), bossen, hellingen, holle wegen en uitgebreide wandel- en fietspadenstelsel een waar paradijs. In de buurt van Epen komen oude geologische lagen uit het carboon aan de oppervlakte. In de hellingen bij Wahlwiller bevinden zich drie wijngaarden die door hobby-wijnboeren worden beheerd. Wahlwiller mag zich dan ook met recht ‘wijndorp’ noemen. In Wijlre en Eys kunt u instappen bij de ZLSM, de authentieke stoomtrein-Maatschappij en (Partij-)Wittem geniet grote bekendheid als pelgrimsoord vanwege de verering van de Heilige Gerardus van Majella.

Cultuur

Op cultureel gebied valt er in Gulpen-Wittem ook heel wat te beleven. Niet alleen vanwege de fanfares, harmonieën en zangkoren die op hoogstaand niveau musiceren, maar zeker ook vanwege de vele kunstenaars die in deze gemeente werken en exposeren. Bovendien worden er regelmatig culturele manifestaties, variërend van bier- of wijnfeest tot klassiek concert, georganiseerd. En natuurlijk dragen de traditionele culturele evenementen als bronkprocessie en communiefeesten, carnaval en schuttersfeesten bij aan het culturele karakter van Gulpen-Wittem.

Sport

Op sportief gebied heeft Gulpen-Wittem ook heel wat te bieden. Vooral door de diverse hellingen (ze worden bergen genoemd, maar zijn in principe heuvels) is de streek geliefd bij wielertoeristen. Maar ook de professionals kennen en/of vrezen de Gulperberg, Kruisberg, Loorberg en Eyserbosweg. Niet voor niets vormt deze regio al jaren het hart van de Amstel Gold Race, passeerde de Tourkaravaan hier al en werd er twee keer het NK Wielrennen voor profs gehouden. Maar ook voor mountainbikers zijn er prachtige en uitdagende routes door bossen en velden te vinden.
 

Bourgondische levensstijl

In alle kernen van Gulpen-Wittem proef je trouwens de Bourgondische levensstijl. Men kan er in talloze eetgelegenheden terecht. De gasten kunnen er genieten van internationale en streekgerechten, van goedkope snacks en pannenkoeken tot uitgebreide menu’s in sterrenrestaurants. Er zijn honderden gastverlenende bedrijven: van het meest luxueuze hotel en appartement tot het populaire kamperen bij de boer. Vooral in de kleinere kernen vindt de toerist nog ‘puur natuur’ en geen pretpark of kunstmatig vertier. Kortom, Gulpen-Wittem biedt u vakwerk in alle opzichten. U bent er van harte welkom.
 

Ligging en verbindingen

Gulpen-Wittem is gelegen in zuidelijk Zuid-Limburg. De provincialeweg N 278, tussen Maastricht-Vaals, doorsnijdt de gemeente.
Arriva verzorgt busverbindingen met omliggende gemeenten o.a. Vaals en Valkenburg aan de Geul en de steden Maastricht, Heerlen en Aken.