Wapen

gemeentewapen Gulpen-Wittem

Het huidige Gulpen-Wittem is op 1 januari 1999 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Gulpen en Wittem, die weer tientallen kernen, dorpen en gehuchten omvatten.

Bij de totstandkoming van de gemeente Gulpen-Wittem is een nieuw gemeentewapen ontwikkeld. Het wapen bevat elementen van de voormalige gemeenten Gulpen, Wittem, Slenaken en Wijlre. Het ontwerp volgt de schildverdeling van het wapen van Wittem, waarbij de in de kwartieren II en IV de Hertogenraadse leeuw en de Rijksadelaar uit het wapen van Gulpen zijn geplaatst. Het wapen 'Gevierendeeld' belichaamt de volgende elementen:

I: In sabel een omgewende leeuw van goud, getongd en genageld van keel.

II. In zilver een dubbelstaartige leeuw van keel, getongd en genageld van goud.

III. In zilver een uitgeschulpt kruis van azuur.

IV. In goud een dubbele adelaar van sabel, gebekt, getongd en gepoot van keel en in een hartschild van goud een lelie van keel.

Het schild is gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.

 gemeentelogo Gulpen-Wittem

 Het gemeentelogo van Gulpen-Wittem:

De 10 strepen bij het logo symboliseren de 10 kernen van de gemeente Gulpen-Wittem. De drie blauwe streepjes zijn de kernen uit de voormalige gemeente Gulpen (Gulpen, Wijlre en Reijmerstok) en de zeven groene streepjes zijn de kernen uit de voormalige gemeente Wittem (Mechelen, Epen, Slenaken, Nijswiller, Wahlwiller, Partij-Wittem en Eys). De kleur groen verwijst naar het landschappelijk karakter van de gemeente en de kleur blauw naar de vele waterlopen die er te vinden zijn. De ronding in de lijnen verwijst naar het glooiende heuvellandschap.

 Oud wapen uit de gemeente

 Oud wapen uit de gemeente

 Oud wapen uit de gemeente

 Oud wapen uit de gemeente