Kunst & Cultuur

Gulpen-Wittem biedt veel op cultureel gebied. Regelmatig vinden er culturele en muzikale evenementen plaats, variërend van bier- en wijnfeesten tot concerten van fanfares, harmonieën en zangkoren. Zij musiceren allen op hoog niveau. Ook tal van kunstenaars zijn woonachtig in Gulpen-Wittem. Hun werk is te bewonderen in één van de vele ateliers en galerieën die de gemeente rijk is en soms zelfs bij de kunstenaar thuis. Ook is er een rijk aanbod aan cultureel erfgoed in de gemeente. Iets dat best wel uniek te noemen is.

Jaarlijks vinden in Gulpen-Wittem de Muziekdagen Eys, de orgelconcerten in de kerk van Wijlre, Kunstdagen Wittem en om het jaar de Poorten van Reijmerstok afgewisseld met de Kunstroute plaats. Veel van deze fraaie evenementen hebben grote naamsbekendheid en trekken mensen van heinde en verre aan. Diep gewortelde tradities zoals de Bronkprocessie, communiefeesten, carnaval en de schuttersfeesten dragen ook bij aan het culturele karakter van de gemeente. Carnaval of Vastelaoves wordt ieder jaar op carnavalsdinsdag op de sfeervolle Markt in Gulpen met een spetterend feest afgesloten tijdens de ‘Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale’.

Zelf kunt u ook, al wandelend, in aanraking komen met kunst en cultuur via themawandelingen. Deze staan beschreven in de brochures ‘Beeldig Wandelen’, ‘Om niet te vergeten’ en ‘Kruistocht op wandelschoenen’. Informatie over de ‘Gedichtenroute langs de Geul’ is verkrijgbaar via de flyer of de website www.gedichtenlangsdegeul.nl.