Cultureel erfgoed

De gemeente Gulpen-Wittem heeft één van de hoogste dichtheden aan cultuurhistorische elementen van Nederland. Zo zijn er in Gulpen-Wittem 287 rijksmonumenten, 3 archeologische rijksmonumenten, meer dan 850 karakteristieke panden, 4 rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten en 5 beschermde buitenplaatsen. Maar ook het dialect, de streekproducten en tradities zoals carnaval en schuttersfeesten zijn veelvuldig aanwezig. In 2015 worden inwoners die betrokken zijn bij dit cultureel erfgoed in de spotlights gezet middels de campagne 'Vakwerk, lijnen tussen heden en verleden'.

Tevens is de gemeente Gulpen-Wittem de gemeente met de meeste waterradmolens van Nederland. De veelal oude watermolens zijn meer zichtbaar en beleefbaar geworden middels bordjes met QR-codes die bij de molens zijn geplaatst. Via het scannen van de QR-code met een smartphone kan u meer informatie over de betreffende molen lezen.

Maar ook kunt u via twee digitale app-wandelingen meer te weten komen over de onderwerpen 'Graaf Ferdinand von Plettenberg' en 'Vakwerkhuizen':

  • 'Voetsporen van Von Plettenberg' ; in de flyer staat een korte toelichting over deze app-wandeling. De wandeling is gratis te downloaden in Appstore en Google Playstore;
  • 'Wandelen langs vakwerkhuizen' ; in de flyer staat een korte toelichting over deze app-wandeling. De wandeling is gratis te downloaden in Appstore en Google Playstore;