Ervaar bezinning

Door velen wordt bezinning nog vaak gezien als iets dat met religie en spiritualiteit te maken heeft. Niet verwonderlijk want in het verleden kreeg spiritualiteit natuurlijk vooral vorm via het geloof en alle symboliek die daarbij hoort. Tegenwoordig wordt de sfeer en omgeving rondom bezinning veel breder gezien. Het gaat nu ook om onthaasten, stilte en rust. Maar ook wellness, indrukwekkende natuur of een adembenemend vergezicht kunnen helpen weer helemaal tot rust en inkeer te komen.

Limburg staat bekend als een katholieke provincie. Misschien is dat wel de reden dat, ondanks het feit dat de invloed van de kerk de laatste jaren sterk is afgenomen, in Zuid-Limburg activiteiten rondom bezinning in zeer veel vormen worden aangeboden. Ook in Gulpen-Wittem zijn vele mogelijkheden voor bezinning aanwezig zijn. De talloze kerken, kloosters, kapellen en wegkruisen die hier te vinden zijn herinneren aan het Rijke Roomse leven. Bekend is de H. Cunibertuskerk in Wahlwiller met de schilderingen van Aad de Haas. En in het Museum voor Religieuze Kunst in Slenaken kunt u verschillende collecties kerkelijke voorwerpen bewonderen.

Ook het Klooster Wittem met o.a. een prachtige kloosterbibliotheek heeft een breed aanbod aan activiteiten rondom bezinning. De kerk in het klooster krijgt wekelijks grote aantallen bezoekers.

Nog een voorbeeld van zo’n bijzondere plek is de Stilteplek Hof van Bommerig.

In Gulpen-Wittem komen de typisch katholieke tradities, zoals de traditionele processies en de festiviteiten rondom de Eerste Communie nog volop voor. Ook vinden er nog steeds bedevaarten plaats en lopen er verschillende pelgrimsroutes door de gemeente. En veel activiteiten, vooral schuttersfeesten, gaan niet van start zonder eerst de zegen van de plaatselijke pastoor te hebben ontvangen. Schutterijen hebben dan ook van oudsher nauwe banden met de kerk.

De brochure ‘Kruistocht op wandelschoenen’ beschrijft vier wandelroutes langs een aantal wegkruisen en kapellen, die het landschap sieren. Deze kleine monumenten zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof en hebben allemaal een eigen verhaal. In de brochure wordt het verhaal verteld dat achter het wegkruis schuilt. De brochure is gratis verkrijgbaar in de VVV Limburgwinkels in Gulpen of Epen.