Brand Bierbrouwerij

respect voor het verleden, oog voor de toekomst

Brand Bierbrouwerij

Gulpen-Wittem is relatief klein van omvang, maar groot als het om bier gaat. In onze gemeente worden immers vele soorten bier gebrouwen die in heel Nederland met smaak worden gedronken. De oudste brouwerij van het land staat in Wijlre. Al sinds 1340 wordt hier gebrouwen, vanaf 1871 onder de naam Brand. Michel Bormans - geboren, getogen en woonachtig in onze gemeente - is eindverantwoordelijk voor deze brouwerij. Daarbij behoudt hij respect voor het rijke verleden, mét de blik op de toekomst.

Bekijk de video van Brand Bierbrouwerij

Al op jonge leeftijd kwam Michel Bormans in contact met de Brand Bier brouwerij. Zijn vader handelde in bier en via zijn agentschap kwam hij in contact met de brouwerijwereld. Zo ontstond bij Michel de passie voor het vak. Toch vindt hij dat brouwen méér is dan alleen een ambacht: “Het draait ook om wetenschap en om kennis van grondstoffen. Dat is nodig om een goed product te leveren, met de juiste smaak en kwaliteit. Hier zorgen we met z’n allen voor, of je nu brouwt, verpakt of transporteert. Een derde van onze mensen komt trouwens uit de gemeente Gulpen-Wittem. Brand Bier is en blijft lokaal sterk verankerd en een werkgever voor menigeen uit de buurt.

Herinneringen ophalen

Bier wordt niet zomaar al eeuwenlang gedronken. Bier is emotie, het herinnert je aan mooie momenten die je in het verleden hebt meegemaakt. Zodra je de smaak weer proeft, haal je die herinneringen zo weer boven. Dat maakt bier tot een authentieke drank. Desondanks gaan wij op zoek naar nieuwe smaken en nieuwe belevenissen. Mede daarom bieden wij hobbybrouwers een platform. Samen met hen zoeken we naar andere uitdagende smaken en mogelijkheden. Zij kunnen met dezelfde passie als wij een eigen bier brouwen. Samen delen we de kennis. We kijken dus naar de toekomst en tegelijkertijd houden we respect voor ons rijke verleden. Daar zullen we ook nooit afscheid van nemen. Zo brouwen wij nog steeds Imperator. Dit speciaalbier maakten we voor het eerst in 1949 en is daarmee het oudste speciaalbier in Nederland.

Als muren konden spreken

Onze gasten blijven we verwelkomen in ons nostalgische Kelderke. Guus Brand, de kleinzoon van onze oprichter Frederik Edmond Brand, liet dit proeflokaal zo’n tachtig jaar geleden bouwen. De brouwerij en onze techniek zijn inmiddels gemoderniseerd en gedigitaliseerd. Maar het Kelderke is en blijft altijd het Kelderke. Als de muren hier konden spreken, dan hoorden we vele verhalen. Over formaliteiten, over contractondertekeningen die hier plaatsvonden, maar vooral ook verhalen vol plezier. In het Kelderke vertellen de glas-in-loodramen dan ook dat bier drinken een waar genot is, mits dit op een waardige manier gebeurt.

Verbonden met de samenleving

Het mooie van brouwen, is dat het een natuurlijk proces is. Veel mensen zijn daarin geïnteresseerd. Dat blijkt wel uit de grote aantallen bezoekers die we zeven dagen per week ontvangen. Zij krijgen hier rondleidingen waarin traditie en vernieuwing samensmelten. Deze rondleidingen eindigen steevast in het Kelderke. Je merkt dat mensen zich verbonden voelen met onze brouwerij als erfgoed. Omgekeerd is Brand Bier ook sterk verbonden met de lokale samenleving. We verbinden ons bijvoorbeeld graag aan culinaire evenementen, maar zeker ook aan carnaval en nieuwe evenementen die onze regio kent. Want net als onze brouwerij, is dat bijzonder erfgoed dat onlosmakelijk met Limburg blijft verbonden.”

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website