Burck-Brêane

een eeuwenoude traditie leeft voort in Epen

Burck-Brêane

Elk jaar op de zondag na carnaval staat Epen in het teken van het Burck-Brêane: een eeuwenoude traditie waarbij hout- en snoeiafval wordt ingezameld en verbrand op een grote brandstapel. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is deze eeuwenoude traditie hier nog steeds springlevend.

Vastenvuur

De traditie van het Burck-Brêane dateert uit 1568. Van oorsprong is het een vastenvuur om boze geesten te verjagen, de vruchtbaarheid over de akkers af te roepen en het begin van de lente te vieren. In de loop van de tijd verwaterde het gebruik, maar in de jaren ’60 van de vorige eeuw, heeft Epenaar Paul Groneschild de traditie nieuw leven ingeblazen en met succes... Het Burck-Brêane is uitgegroeid tot een van de grootste feesten in het dorp, georganiseerd door de Vereniging Burck-Brêane. “De traditie begint op de vrijdag na carnaval”, vertelt Ruud Belleflamme, voorzitter van de vereniging. “We halen dan grote vrachten snoeiafval op bij de boeren in de omgeving en hiermee leggen we de basis voor de ‘Burck’, de brandstapel. Op zaterdagochtend gaan de leden van de vereniging samen met de kinderen uit het dorp fakkels maken van houten latten en jutte zakken. In een grote ketel worden oude kaarsen gesmolten tot kaarsenvet waarin de gemaakte fakkels enkele keren worden gedoopt. Daarna worden de kinderen getrakteerd op een poeffel.”

Fakkeloptocht

“Op Burck-zondag na de hoogmis, vindt het kamerschieten plaats”, legt Secretaris Eugène Blezer uit:  “Kamers zijn zware metalen cilinders, die gevuld worden met kruit en worden ontstoken waardoor er  harde knallen worden veroorzaakt. Aansluitend brengen we een grote fakkel van zo’n vier meter, in een kleine optocht naar het Burckplein, waar hij de rest van de dag blijft branden. Rond 13 uur gaan kinderen en begeleiders op tractoren en aanhangwagens verder met het huis-aan-huis inzamelen van brandbare materialen. Zij hebben ook een ‘klingelsbuul’ (collecte buidel) bij zich om geld in te zamelen voor het organiseren van het feest. In de tussentijd werken jonge “Burckbouwers” aan het opbouwen van de enorme brandstapel. ’s Avonds op het Burckplein is het dan eindelijk zover; de fakkels worden aangestoken en uitgedeeld aan de kinderen. Onder begeleiding van Harmonie Inter-Nos gaan we samen in optocht door het dorp naar de Burck. Na een korte toespraak is het de eer aan groep 8 van de basisschool en enkele verdienstelijke Epenaren om de Burck aan te steken. Terwijl de ouderen nog gezellig samen zijn, worden de kinderen getracteerd op warme chocolademelk en wordt het feest daarna in de dorpscafé’s tot in de late uurtjes voortgezet.”

Feest voor jong en oud

Het Burck-Brêane trekt elk jaar weer honderden bezoekers. Wat maakt dit evenement zo populair? Ruud Belleflamme: “Het is echt een feest voor jong en oud, waar ook nog eens veel dorpelingen een actieve rol in spelen. Zo bewaren ze hun kerstbomen en ander hout speciaal voor deze gelegenheid. En er werken vele vrijwilligers mee, van fakkeldragers tot Burckbouwers en tractorrijders. Zo levert het Burck-Brêane een bijdrage aan de saamhorigheid en leefbaarheid in Epen.” Eugène Blezer vult aan: “De traditie is zo vervlochten met het dorp, dat zelfs oud-inwoners speciaal hiervoor terugkomen. Dat motiveert ons als vereniging elk jaar weer om het evenement te organiseren. Niet voor niets is Ruud al twintig jaar en ik ruim vijftien jaar bij de organisatie betrokken. En hopelijk mogen we het nog vele jaren blijven doen!”

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website