Groëete Gulpener Vastelaoves Finale

carnaval leeft dankzij tradities

Groëete Gulpener Vastelaoves Finale

Carnaval is sterk verweven met de Limburgse cultuur en samenleving. De drie dagen die vooraf gaan aan de vastentijd staan in het teken van plezier en muziek, vaak met een knipoog naar de actualiteit of de politiek. Tradities rond carnaval moeten in stand worden gehouden, vindt Stichting Limburg Alaaf. Daarom organiseert ze de Groëete Gulpener Vastelaoves Finale. Deze afsluiting van de vastelaovend vindt jaarlijks plaats op de Markt in Gulpen. Prachtig uitgedoste families komen er samen om te zingen, te walsen en sjoenkele op traditionele carnavalsmuziek.

Bekijk de video van Carnaval in Gulpen

‘Wie d’r Herrgot Limburg hat gemaak, hat d’r dao vas en zieker bie gezónge.’ Gulpen was het muzikale middelpunt van de provincie, toen Frans Croonenberg met die woorden het LVK van 2002 won. Toch was het dat jaar op carnavalsdinsdag opvallend rustig in het dorp. In Herberg De Zwarte Ruiter vroegen enkele heren zich af hoe dat kon. Ze bedachten hoe mooi het zou zijn als de Markt het jaar erop vol carnavalsvierders zou staan. De daad werd bij het woord gevoegd en zo ontstond de Groëete Gulpener Vastelaoves Finale. Dit evenement met optredens van Limburgse artiesten is inmiddels dé afsluiting van de Limburgse vastelaovend.

Walsen en sjoenkele

De organisatie is in handen van Stichting Limburg Alaaf, waar Robert Loozen deel van uitmaakt. “Carnaval kun je op heel veel manieren vieren. Jongeren doen dat anders dan ouderen. Met respect voor vernieuwing, willen wij graag de oude, vertrouwde muziek in stand houden en meegeven aan jonge generaties. Dat zijn vooral liedjes waarop je kunt walsen en sjoenkele. Omdat we het laagdrempelig houden en geen entree heffen, zie je hier veel gezinnen met kinderen, ouders en grootouders. Vanuit de hele provincie komen ze prachtig verkleed en geschminkt naar Gulpen om samen het eind van de carnaval te vieren.

Goed gevoel

Elk jaar staat het kleine plein gezellig vol met drie- tot vierduizend mensen. Meer hoeven het er niet te zijn, we willen een mooi feest neerzetten waar je een goed gevoel van krijgt. En dat lukt prima met deze bezoekersaantallen. We ambiëren het gezelligste evenement te zijn, niet het grootste. In de beginjaren was er enige angst dat de omringende dorpen leeg zouden lopen. Maar dat bleek en blijkt nog steeds niet het geval. Ons programma duurt van vijf tot acht uur. Dan laten we als slotakkoord het masker met ballonnen de lucht in. De carnavalsvierders uit Gulpen trekken vervolgens de lokale horeca in om daar om middernacht hun eigen afsluiting te vieren. En de andere carnavalisten gaan naar hun eigen dorp om daar afscheid te nemen en een traantje te laten.

Reflectie

Met de Groëete Gulpener Vastelaoves Finale leveren we een positieve bijdrage aan Gulpen. Daarom mochten we de Uitstralingsprijs 2015 in ontvangst nemen. Een mooie blijk van waardering, die ons liet inzien dat we op de goede weg zijn. Het evenement heeft dan ook een eigen gezicht gekregen, onder meer door de programmering. De artiesten selecteren we heel bewust en we maken bijzondere combinaties, zoals artiesten uit Kerkrade en Maastricht die samen optreden. Daarmee proberen we voor vernieuwing te zorgen, maar altijd met behoud van oude tradities, waar de hele carnaval op drijft. Het mooie van die traditionele muziek is namelijk de reflectie: die liedjes houden je een spiegel voor en ze kunnen gevoeligheden aansnijden. Dat maakt alledaagse of politieke onderwerpen makkelijker bespreekbaar. Daarom wil Stichting Limburgs Alaaf dat stukje erfgoed graag behouden.”

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website