Gulpener Bierbrouwerij

authentiek bier, gebrouwen vanuit het hart

Gulpener Bierbrouwerij

Ambachtelijke beroepen bestaan vandaag de dag nog in vele vormen. Neem bijvoorbeeld het werk van de bierbrouwer. Natuurlijk zijn de middelen en toepassingen gemoderniseerd. De ingrediënten en de passie voor brouwen, zijn echter niet anders dan honderden jaren geleden. Steven van den Berg, brouwmeester bij de Gulpener Bierbrouwerij, is zo’n bevlogen vakman. Smaken kunnen volgens hem verschillen, maar één ding is altijd hetzelfde: bier brouw je altijd vanuit het hart.

 

 

Bekijk de video van de Gulpener Bierbrouwerij

Bier is een eeuwenoude drank. Zolang als de mens landbouw drijft, zolang drinkt de mens al bier. In de middeleeuwen was het zelfs de meest genuttigde drank. Water was besmet en gevaarlijk om te consumeren. Vrouwen maakten er daarom bier van; dat behoorde zelfs tot de huishoudelijke taken. Door water tijdens het brouwproces te koken, doodde je gevaarlijke micro-organismen en werd het een veilig product. Tot de opmars van koffie, dronk de Nederlandse bevolking jaarlijks 300 liter bier per persoon.

Verleiden met smaak

Bier is nog steeds populair, vooral specials worden steeds vaker gedronken. Ooit was ook de originele pils een mooi en duur speciaalbier. Het was zo geliefd, dat het de standaard werd voor bierproductie. Inmiddels is pils echter een massaproduct geworden. Wie weet kunnen we het tij keren en er weer een hoogwaardig product van maken. Bij Gulpener brouwen we, naast drie pilsners, meer dan tien verschillende speciaalbieren. Veel consumenten denken dat dat iets van de laatste tien jaar is, maar wij maken ze al veel langer. Het brouwen van speciaalbier is mijn grootste passie en tegelijkertijd een uitdaging. Je moet immers steeds afwachten hoe het uitpakt. Als ambachtelijk brouwer streef ik ernaar mensen te verleiden met smaak. Ik wil hen blij maken met een toegankelijk kwaliteitsproduct, waar liefst nog een authentiek verhaal achter schuilt.

In de ketel roeren

Voor elke biersoort is en blijft graan de belangrijkste basis. Dat moet je als eerste grof malen, dat we schroten noemen. Vervolgens ga je het verwarmen, ofwel: maischen. Als je daarna water bij de gedroogde gerst doet, moet je heel goed roeren, anders krijg je klonten. Door de moderne middelen en de automatisch gestuurde processen, is dat verleden tijd. Toch leerde ik tijdens mijn opleiding om met een houten stok in de ketel te roeren. Al was het maar om het goede gevoel erbij te krijgen. Bier brouw je immers niet alleen met techniek, bier brouw je met je hart.

Zelf experimenteren

Thuis eens ‘proeven’ aan dit ambacht en je eigen bier brouwen, gebeurt steeds vaker. Daar is niks mis mee. Met hulp van wat boeken of een kant-en-klaarpakket uit de winkel, is het vrij eenvoudig om je eigen verse bier te produceren. Al is de invloed op de smaakbepaling beperkt. Zelf experimenteerde ik hier begin jaren ‘90 al mee. Ik had me verdiept in de wereld van Belgisch speciaalbier en begon met het brouwen van mijn eigen bier. Ik studeerde in die tijd Scheikunde, wat hielp bij het sturen van de processen. Dat brouwen beviel zo goed, dat ik mijn studie verruilde voor een opleiding Brouwerijtechnologie.

Rijke cultuurhistorie

Voor Gulpener is de band met de rijke cultuurhistorische omgeving belangrijk. Je herkent dat aan biernamen als Château Neubourg en Korenwolf. En nog veel belangrijker, alle grondstoffen komen uit de regio. Verbeter de wereld, begin in je eigen omgeving. Lokale boeren verbouwen daarom onze gerst, water komt uit eigen bronnen en hop telen we in onze eigen hoptuin in Reijmerstok. Alles op duurzame wijze. Die visie blijft overeind, ook nu Jan-Paul Rutten directeur is. Hij is de achtste generatie van de familie Rutten die de brouwerij leidt. Ik groeide zelf op in de Betuwe; dat ik mijn vak kan uitoefenen in deze mooie streek is prachtig. Met plezier brouw ik een eeuwenoude drank die ongetwijfeld nog tot in lengte van dagen zal worden gedronken.”

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website