Miljoenenlijn Eys

nostalgische treinrit langs unieke planten en dieren

Miljoenenlijn Eys

In het glooiend landschap tussen Eys en Wittem prijkt een charmant, wit stationsgebouw. Het ligt in buurtschap Eyserhalte dat hiernaar werd vernoemd. Na een verleden als baanwachterswoning en station, is het tegenwoordig particulier bezit.

Bekijk de video van de Miljoenenlijn!

Een groot deel van het jaar is het ook een op- en uitstapplaats voor mensen die erop uit gaan met de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Het naastgelegen terras biedt hen een fantastisch uitzicht totdat de enorme locomotief dat belemmert. Toch maakt die ouderwetse trein met zijn fluitend geluid het bijzondere en nostalgische plaatje compleet.

De spoorlijn waar deze halte aan ligt, werd in 1853 aangelegd tussen Luik en Aken. Het was de allereerste internationale treinverbinding. Eerst was dit een baanwachterswoning, in 1900 werd het een station. Vanwege de hoge kosten sloot het in 1938 echter alweer haar deuren. Daarna stopte hier tot halverwege de jaren ‘80 nog een paar keer per jaar een bedevaartstrein vol pelgrims.

Vrijwilliger bij ZLSM

Het gebouw is inmiddels al jaren een particuliere woning. Johan Bezemer en zijn vrouw trokken er zo’n zeven jaar geleden in. Niet geheel toevallig, want Johan is al heel lang vrijwilliger bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). “ Bijna dertig jaar geleden waren we op vakantie in Simpelveld toen ik hoorde dat een aantal mensen de ZLSM hadden opgericht. Ze vonden het jammer als de spoorlijn verloren zou gaan. Het idee sprak me aan en ik deed met plezier een donatie. Maar daar bleef het niet bij. Ik besloot om vrijwilliger te worden, ook al woonde ik 200 kilometer verderop. Ik was een tijdje hoofdconducteur, maar vooral - en nog steeds - verantwoordelijk voor het onderhoud van de natuur langs de spoorlijn.

Authentieke accenten

Dat vrijwilligerswerk sluit aan bij mijn professie. Ik werkte bij Landschapsbeheer Zuid-Holland en eens per twee weken reisde ik naar Limburg. Ik was hier zo vaak, dat mijn vrouw en ik besloten om hierheen te verhuizen toen de kinderen uit huis waren. We voelen ons betrokken bij Limburg, bij dit landschap en het cultureel erfgoed. Dus toen dit bijzondere huis vrijkwam, was de keuze snel gemaakt. Net als de vorige bewoners hebben wij eraan verbouwd, maar met behoud van authentieke accenten. Zo zijn de twee kleine raampjes behouden. Net als de baanwachter van weleer, zien we hierdoor of de trein eraan komt.

DE2 opknappen

Steeds meer mensen gebruiken deze spoorlijn om in het Heuvelland te gaan wandelen. Op de rijdagen van de ZLSM functioneert ons huis daarom als halteplaats voor de railbus en stoomtrein. We verkopen kaartjes en runnen een terras, vanwaar je geniet van het mooie zicht op het Eyserbos. Al is het soms schrikken als de reusachtige locomotief ineens voor je neus stopt. Bij de ZLSM hebben we trouwens de wens om een DE2 (ook wel: Blauwe Engel) op te knappen, een oude dieseltrein die vroeger op dit traject reed.

Unieke planten en dieren

Persoonlijk vind ik alles náást het spoor het meest bijzonder. Niet alleen de oude grensovergang of tanklinies die je passeert, maar vooral wat er groeit en bloeit. Over een afstand van twee keer 24 kilometer kom je unieke planten en dieren tegen. Er zijn bijvoorbeeld zeventig dassenburchten en in de directe omgeving van de spoorlijn drie plekken waar de bever knaagt. Er groeien orchideeën die insecten aantrekken. Het prachtige kalkgrasland tussen Eys en Wijlre vind ik het mooiste van heel Nederland. Ook kom je hier veel kunstwerken tegen, zoals viaducten en onderdoorgangen. Ook dat is een bijzonder stukje erfgoed waar we oog voor moeten blijven houden.”

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website