Schaapskooi

ambacht met focus op natuurontwikkeling

Schaapskooi

Een schaapsherder die met zijn kudde langs graslanden trekt. Tot halverwege de vorige eeuw was het een gangbaar beeld, daarna verdween het ambacht naar de achtergrond. Mede dankzij de inzet van schaapsherder Ger Lardinois is dit stukje cultureel erfgoed weer volop tot bloei gekomen. Niet alleen in de gemeente Gulpen-Wittem, maar in heel Zuid-Limburg.

In 1991 ging een lang gekoesterde wens voor Ger Lardinois in vervulling. Samen met zijn vrouw richtte hij Schaapskooi Mergelland in Epen op. Ger vertelt: “Mijn vader heeft altijd een melkveebedrijf gehad. Toen hij met pensioen ging, kwam de vraag of ik het bedrijf wilde voortzetten. Maar ik wilde in de natuur bezig zijn, rondtrekken met schapen. Daarom werden de koeien verkocht en namen wij de stallen en het woonhuis over, om er een schaapskooi op te starten.We begonnen met een kudde van vijftig schapen, inmiddels hebben we er een paar duizend, verdeeld over meerdere locaties in heel Zuid-Limburg.”

Bijna uitgestorven

Toen Ger zijn eerste schaapskudde startte, was het beroep van herder nagenoeg uitgestorven. “Ik was een van de eersten in Nederland die het ambacht weer oppakten. Gelukkig komen er nu steeds meer bij. En terecht, want het is een zeer ecologische vorm van natuurbeheer. De schapen eten namelijk het snelgroeiende gras van de graslanden weg, waardoor de langzaamgroeiende zaden – die vaak tientallen jaren in de grond zitten – de kans krijgen om uit te groeien. Zo ontstaan bloemrijke graslanden en fraaie heidegebieden, zoals we die van oudsher kennen. Dat is ook de reden voor gemeentes, natuurorganisaties en waterleiding- en waterschapsbedrijven om ons in te schakelen.”

Ecologische kennis

Bij het vak van schaapsherder komt echter meer kijken dan wandelen door de natuur en de kudde bij elkaar houden. Ger: “Het is een echt vak, dat om een flinke dosis ecologische kennis vraagt. Hoe zitten de gronden in elkaar, welke bloemen kunnen er groeien en in welk jaargetijde, hoe vaak moeten ze begraasd worden, etc.? We werken met complete begrazingsschema’s om zo de natuurontwikkeling te realiseren die onze opdrachtgevers voor ogen hebben. Daarnaast moet je natuurlijk alles weten over het houden van schapen, schapenziektes en nog veel meer.”

Lange werkdagen

Ger maakt bovendien lange dagen. “Overdag rijd ik langs de kuddes en praat met de herders die we in dienst hebben. Daarnaast is er altijd werk in de stallen en regelmatig neem ik zelf een kudde onder mijn hoede. In de eerste maanden van het jaar worden veel lammetjes geboren, soms wel twintig per nacht. Dan ben ik vaak dag en nacht in touw. Gelukkig kan ik rekenen op de hulp van enkele waardevolle medewerkers, mijn vrouw en mijn oudste dochter, die ook in het bedrijf werkt. Mijn andere dochter helpt uit in de weekenden. Zij verzorgen onder andere de lammetjesdagen in het voorjaar. Mijn vrouw beheert bovendien het wolwinkeltje aan huis, waar we ook eigen wol verkopen. Voor het scheren van de schapen huren we tegenwoordig een bedrijf in. Tot een paar jaar geleden deed ik dat zelf, zo’n twintig per avond. Maar nu we zoveel kuddes hebben, is dat niet meer te doen. Ach, het is vaak hard werken, maar ik zou het niet willen missen!”

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website