Vakwerkboerderij Ingber

een eeuwenoud gebouw met een unieke uitstraling

Vakwerkboerderij Ingber

Op diverse plekken in de gemeente Gulpen-Wittem zijn ze nog te vinden: traditionele vakwerkhuizen. De veelal eeuwenoude gebouwen hebben een unieke uitstraling, die onlosmakelijk verbonden is met het Limburgse landschap. Mede daarom leveren ze een waardevolle bijdrage aan het culturele erfgoed van Gulpen-Wittem. De vakwerkboerderij van Gilles Kockelkoren in Ingber is daarvan een goed voorbeeld.

Gilles Kockelkoren kocht de vakwerkboerderij, waarvan het eerste bouwdeel dateert uit 1750, drie jaar geleden. Hij vertelt: “Zelf ben ik opgegroeid in een monumentaal vakwerkpand. Ik hou van de sfeer van zo’n oud gebouw, van de vaak onlogische indeling en scheve muren. Het geeft een huis karakter. Daarom ging ik ook op zoek naar een vakwerkboerderij, met als doel deze zelf op te knappen. Via internet kwam ik terecht bij de boerderij in Ingber, een rijksmonument. “Hij stond al vijf jaar leeg en zag er vervallen uit. Samen met Emmanuel Laugs van Laugs Bouwmeesters, gespecialiseerd in vakwerkrestauratie, ben ik gaan kijken. Eenmaal binnen leek het mee te vallen. Er moest veel gebeuren, maar het houtwerk bleek goed genoeg om het te kunnen restaureren. Dat is ook onze insteek: de woning restaureren en moderniseren, met zoveel mogelijk hergebruik van de bestaande materialen. Een hele uitdaging!”

Handen uit de mouwen

Emmanuel vertelt: “We zijn een jaar bezig geweest met het ontwerpproces, de planning en het regelen van vergunningen. Daarna konden eindelijk de handen uit de mouwen. We begonnen met de schuur, omdat die op instorten stond. De oude leem en het vlechtwerk tussen de houten balken hebben we eruit gehaald. Ook hebben we tekeningen van alle spanten gemaakt en de balken genummerd, om het gehele houtskelet te demonteren. Gilles heeft de balken stuk voor stuk schoongemaakt, waarna ze naar de timmerwerkplaats zijn gebracht om slechte delen te vernieuwen.”

Balk voor balk

In november 2014 kon de heropbouw van de schuur beginnen. “Dat ging sneller dan verwacht,” vertelt Gilles, die zelf tijdelijk in een bouwkeet achter de boerderij woont. “Eerst hebben we het hele vakwerkgeraamte teruggeplaatst, uiteraard ook weer balk voor balk. Daarna was het dak aan de beurt. Daarvoor hebben we de oude dakpannen hergebruikt. Binnenkort beginnen we met het opvullen van de vakken. De houten latten en wilgentenen die hiervoor nodig zijn, hebben we moeten vernieuwen. Maar de oude stroleem kunnen we na een flinke schoonmaakbeurt prima opnieuw gebruiken.”

Duurzaam bouwen

Als het bouwwerk weer helemaal staat, wordt de schuur van binnen klaargemaakt voor bewoning. Emmanuel: “We proberen hierbij het duurzaam instandhouden van het monumentale pand optimaal te combineren met aangenaam en modern wooncomfort. Jarenlange ervaring leert dat je hiervoor uiteindelijk het best kiest voor natuurlijke materialen. Dus geen piepschuim of andere chemische producten, maar gewoon bouwmaterialen als leem en hout, waar ze al eeuwen mee bouwen.” Gilles vult aan: “Deze manier van werken kost meer tijd, maar is wel echt duurzaam. Gelukkig heb ik alle tijd om een droomwoning te realiseren, die recht doet aan zijn geschiedenis maar ook woonplezier biedt aan de generaties na mij. Dat moet ook wel, want na de schuur is het oude woonhuis aan de beurt voor een grondige renovatie.”

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website