Ontdek de omgeving van Gulpen-Wittem

een magnifiek 5-sterrenlandschap

De omgeving van Gulpen-Wittem is uniek en karakteristiek. Een plek waar je je helemaal kunt opladen. Het gastvrije landschap biedt rust en een bijzondere sfeer. Tegelijkertijd is er voldoende uitdaging om te wandelen of fietsen. Je geniet hier van vergezichten, van vakwerkhuizen en kabbelende beekstromen. Maar ook van kunst en cultuur en van heerlijke streekproducten. Gulpen-Wittem verrast elk seizoen.

Highlights

Geul-en Gulpdal

De Geul en Gulp stromen gestaag door de dalen van het Heuvelland. Dit gebied heeft een prachtige natuur, volop cultuurhistorie en tal van unieke landschapselementen. Er zijn vele mogelijkheden om hiervan te genieten en iets moois te beleven. Door het unieke karakter lijkt het Geul- en Gulpdal een stukje buitenland in Nederland. Niet voor niets heeft Stichting Natuur en Milieu dit landschap bekroond met 5 sterren.

Nationaal Landschap Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een uniek stukje Nederland. Bekend om het groene golvende heuvelland, de vele kastelen en vakwerkboerderijen, zijn heggen, bloeiende boomgaarden, graften, en holle wegen, de bijzondere natuur (zoals de korenwolf en de oehoe), de rijke Limburgse taal, cultuur en tradities en (-niet te versmaden-) zijn lekkere streekproducten. Deze unieke eigenschappen maken dat Zuid-Limburg een gebied is met een geheel eigen identiteit. Niet voor niets heeft dit gebied het predicaat Nationaal Landschap gekregen, een titel die alleen aan bijzondere landschappen gegeven wordt en waar alle Zuid-Limburgers trots op mogen zijn

Lees meer

Hoor de stilte

In Gulpen-Wittem liggen drie stiltegebieden: tussen Wijlre en Trintelen, tussen Geul en Gulp, en tussen Slenaken en Vaals. Het zijn gebieden met een prachtige natuur, met cultuurhistorie en vele unieke landschapselementen. Je bent hier welkom om te wandelen, fietsen en recreëren. Zolang je maar niet teveel lawaai maakt of gemotoriseerde voertuigen gebruikt. We willen het geluid hier beperken tot maximaal 40 decibel. Dat is vergelijkbaar met kwetterende vogels bij zonsopkomst. Door de stilte te bewaren, kan iedereen hier van rust genieten. Bovendien draagt het bij aan het voortbestaan van sommige diersoorten.

Sjtegelkes

Het typisch Limburgse stjegelke bestaat al eeuwenlang. De veehouders hebben dit vroeger bedacht om van de ene naar de andere wei te kunnen lopen en tevens de dieren bij elkaar te houden. Tegelijkertijd zorgde het poortje voor de snelste en kortste weg naar de kerk in het dorp. Tegenwoordig vormen de sjtegelkes nog een mooi sieraad in het landschap. Ze herinneren aan het werk van de veehouder van weleer. En wandelaars profiteren nog steeds van deze eenvoudige, maar unieke oplossing.

10 pittoreske dorpjes

Herdenkingswandeling 'Om niet te vergeten'

Deze twee lussen van 10 en 12 kilometer voeren je langs 19 herdenkingsmonumenten in de gemeente Gulpen-Wittem. Via audiofragmenten hoor je over de verhalen van het monument en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Bestel hier de route

Meer over Gulpen-Wittem

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website