Ontdek de omgeving van Gulpen-Wittem

Een magnifiek 5-sterrenlandschap

De omgeving van Gulpen-Wittem is uniek en karakteristiek. Een plek waar je je helemaal kunt opladen. Het gastvrije landschap biedt rust en een bijzondere sfeer. Tegelijkertijd is er voldoende uitdaging om te wandelen of fietsen. Je geniet hier van vergezichten, van vakwerkhuizen en kabbelende beekstromen. Maar ook van kunst en cultuur en van heerlijke streekproducten. Gulpen-Wittem verrast elk seizoen.

Highlights

Geul-en Gulpdal

De Geul en Gulp stromen gestaag door de dalen van het Heuvelland. Dit gebied heeft een prachtige natuur, volop cultuurhistorie en tal van unieke landschapselementen. Er zijn vele mogelijkheden om hiervan te genieten en iets moois te beleven. Door het unieke karakter lijkt het Geul- en Gulpdal een stukje buitenland in Nederland. Niet voor niets heeft Stichting Natuur en Milieu dit landschap bekroond met 5 sterren.

Vakwerkhuis in het stiltegebied van Bommerig bij de Vijlenerbossen met achterliggend heuvellandschap

Hoor de stilte

In Gulpen-Wittem liggen drie stiltegebieden: tussen Wijlre en Trintelen, tussen Geul en Gulp, en tussen Slenaken en Vaals. Het zijn gebieden met een prachtige natuur, met cultuurhistorie en vele unieke landschapselementen. Je bent hier welkom om te wandelen, fietsen en recreëren. Zolang je maar niet teveel lawaai maakt of gemotoriseerde voertuigen gebruikt. We willen het geluid hier beperken tot maximaal 40 decibel. Dat is vergelijkbaar met kwetterende vogels bij zonsopkomst. Door de stilte te bewaren, kan iedereen hier van rust genieten. Bovendien draagt het bij aan het voortbestaan van sommige diersoorten.

Nationaal Landschap

Zuid-Limburg is een uniek stukje Nederland. Bekend om het groene golvende heuvelland, de vele kastelen en vakwerkboerderijen, zijn heggen, bloeiende boomgaarden, graften, en holle wegen, de bijzondere natuur, de rijke Limburgse taal, cultuur en tradities en zijn lekkere streekproducten. Deze unieke eigenschappen maken dat Zuid-Limburg een gebied is met een geheel eigen identiteit. Niet voor niets heeft dit gebied het predicaat Nationaal Landschap gekregen, een titel die alleen aan bijzondere landschappen gegeven wordt en waar alle Zuid-Limburgers trots op mogen zijn.

Sjtegelkes

Het typisch Limburgse stjegelke bestaat al eeuwenlang. De veehouders hebben dit vroeger bedacht om van de ene naar de andere wei te kunnen lopen en tevens de dieren bij elkaar te houden. Tegelijkertijd zorgde het poortje voor de snelste en kortste weg naar de kerk in het dorp. Tegenwoordig vormen de sjtegelkes nog een mooi sieraad in het landschap. Ze herinneren aan het werk van de veehouder van weleer. En wandelaars profiteren nog steeds van deze eenvoudige, maar unieke oplossing.

Ga je mee op pad?

Wandelroute Om niet te vergeten

Deze twee wandelingen van 10 en 12 kilometer voeren je langs 19 herdenkingsmonumenten in de gemeente Gulpen-Wittem. Via audiofragmenten hoor je over de verhalen van het monument en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Monumentenwandeling Eys

Deze wandelroute van 3,7 km neemt je mee door het thema Krijt, Mergel en Kalk in het dorpje Eys. Met aandacht voor detail komt de lokale geschiedenis weer tot leven tijdens deze wandeling langs historische huizen en andere monumentale bezienswaardigheden.

Kuieren langs kunst in Gulpen

Tijdens deze wandelroute van 2 km dwars door het hart van Gulpen word je verrast door de verscheidenheid aan kunst in de openbare ruimte. En wie een aantal hoogtemeters niet schuwt, geniet met een extra lus over de Gulperberg van het panoramisch uitzicht.

Gulpen-Wittem = Cittaslow

Cittaslow - dat is niet alleen een titel of een logo - dat staat ergens voor. Voor een topgebied als het gaat over zaken als: leefomgeving, landschap en streekproducten. Over gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit. Cittaslow is een internationaal netwerk.

10 pittoreske dorpjes

Epen

De naam Epen komt van ‘apa’, het Germaanse woord voor water. In en rondom dit dorp liggen dan ook vele bronnen, bronbeken en drie watermolens. De omgeving is prachtig, veel wandel- en fietsroutes beginnen niet voor niets vanuit Epen.

Toscaans beeld vanaf Eyserbosweg Eys

Eys

Eys is omgeven door glooiende heuvels met prachtige uitzichtpunten, een wijngaard en het Eyserbos. Dwars door het dorp stroomt de Eyserbeek. De buurtschappen Piepert en vooral Eyserheide en Trintelen zijn bekend onder wielrenners. Wil je hier komen, moet je namelijk stevig klimmen.

Gulpen

Op toeristisch gebied neemt Gulpen een belangrijke en bijzondere plaats in. Als centrum van de regio heeft het veel voorzieningen, winkels en een bloeiend uitgaansleven. De Gulp die dwars door het centrum stroomt, zorgt voor een speciale sfeer.

Mechelen

In Mechelen is het goed toeven. Er zijn vele horecazaken en overnachtingsmogelijkheden. Ook is het fijn wandelen in het nieuwe park en de groene dorpsrand. Mechelen heeft tal van monumenten, zoals twee molens en kasteelhoeve De Heerenhof. Iets buiten het dorp ligt beschermd dorpsgezicht ’t Höfke.

Nijswiller

Het kleine kerkdorp Nijswiller is ontstaan langs de oude Romeinse hoofdweg tussen Maastricht en Aken. De naam van het dorp is tweeledig: nijs is afgeleid van patroonheilige Dionysus, willer komt van het Latijnse villare wat verwijst naar Romeinse hoeven. Nijswiller wordt ook wel Sinselbeekdorp genoemd.

Uitzicht bij Gulpen met huizen in de verte

Partij-Wittem

Partij-Wittem bestaat uit twee kleine dorpjes. Wittem is een landelijk bekend bedevaartsoord met het klooster. Partij ligt aan de andere kant van de doorgaande weg tussen Maastricht en Vaals/Aken. Hier staat een monumentale hoeve die ooit een herberg bij een tolhuis was.

Reijmerstok

Reijmerstok heeft veel authentieke boerderijen met grote toegangspoorten en binnenplaatsen. Die openen eens in de twee jaar tijdens ‘De Poorten van Reijmerstok’. Ruim 50 kunstenaars exposeren dan hun werk. Rondom het kerkdorp vind je veel akkerbouw. Hier liggen ook de velden waar de Gulpener Bierbrouwerij hop teelt.

Slenaken

Het kleine Slenaken ligt op de grens met België. Al decennialang is het, samen met de buurtschappen Beutenaken, Heijenrath en Schilberg, een toeristische bestemming. Het ligt dan ook prachtig in het asymmetrische Gulpdal. De ene zijde heeft flauwe hellingen met grasland, de andere zijde is steil met bossen.

Mooi uitzicht over de omgeving Wahlwiller tijdens de lente met bloemen en groene kleuren in het landschap

Wahlwiller

Wahlwiller is het kleinste dorp van Gulpen-Wittem. Het ontstond langs de Romeinse hoofdweg van Maastricht naar Vaals/Aken. In 2004 kreeg Wahlwiller het predicaat Wijndorp. Op de hellingen aan de noordkant liggen immers drie wijngaarden. Een daarvan is de oudste van Nederland. Ook populair is de jaarlijkse Luikse markt.

Aanzicht van hek van Buitenplaats Wijlre

Wijlre

In ‘bierdorp’ Wijlre wordt al sinds 1340 bier gebrouwen. In de brouwerij kun je dat zien én proeven. Het levendige dorp biedt nog meer activiteiten en evenementen. Je kunt hier in de stoomtrein stappen of Buitenplaats Kasteel Wijlre bezoeken. De omgeving ontdek je gemakkelijk te voet of op de fiets.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Gulpen-Wittem:

Bourgondisch & gastvrij

In Gulpen-Wittem kun je genieten van het bourgondische leven. Van een kop koffie met vlaai of een lunch tot een stijlvol diner. De horeca biedt een rijk aanbod: van knus eetcafé tot toprestaurant. Waar je ook aanschuift, op menig menukaart prijken streekproducten. 

Lees verder

Altijd iets te doen!

In Gulpen-Wittem is altijd iets te doen. Het hele jaar door is er een groot, gevarieerd aanbod aan muzikale, culturele, culinaire en sportieve evenementen. Binnen én buiten in het 5-sterrenlandschap. Vind hier een evenement dat bij jou past. 

Lees verder

Uitgerust wakker worden

Als het op overnachten aan komt, heeft ieder zijn eigen voorkeur. Wil je luxe of eenvoud? Houd je van privacy of ben je graag samen met anderen? Schuif je aan bij het ontbijt of haal je liever zelf je broodjes? In Gulpen-Wittem kan het allemaal.

Lees verder