Erop uit in Gulpen-Wittem

Altijd iets te doen en te beleven

In de tien dorpen van Gulpen-Wittem is altijd iets te beleven. Voor jong en oud. Voor wie bourgondisch wil genieten, wil shoppen of er liever actief op uit gaat in het 5-sterrenlandschap. Voor een dag, een heel weekend of een lange vakantie. Ontdek wat er in Gulpen-Wittem te doen is.

Recreatie & beleving

Ben je op zoek naar een ontspannend of sportief gezinsuitje? Of zoek je meer diepgang? Wil je je laten rondleiden langs cultuurhistorisch erfgoed? Of iets kunstzinnigs leren? Gulpen-Wittem biedt tal van kleinschalige dagattracties en bezienswaardigheden. Voor jong en oud, binnen of buiten, actief of passief, educatief of onderhoudend: vervelen is niet nodig.

Actief door het 5-sterrenlandschap

Gulpen-Wittem ligt centraal in het Heuvelland. Een ideaal gebied om te wandelen, te fietsen en mountainbiken. Om actief te zijn én te genieten. Van een moment van stilte en rust. Of van adembenemende vergezichten over het 5-sterrenlandschap. Tal van routes leiden via paadjes omhoog en omlaag. Door bossen en weilanden, door dalen en over heuvels. Op elke hoek wacht weer een nieuw pareltje. In Gulpen-Wittem halen fietsers en wandelaars hun hart op.

Op zoek naar stilte, inkeer en rust

De vele kerken, kloosters, kapellen en wegkruisen zijn tekenend voor het overwegend katholieke Limburg. Net als tradities, zoals processies, bedevaarten en pelgrimsroutes. Ze bieden je momenten van stilte, inkeer en rust. Bezinnen kan ook steeds meer op andere manieren, door een fijne sfeer en mooie omgeving. Denk aan de indrukwekkende natuur en adembenemende vergezichten. Die hebben we in Gulpen-Wittem volop. Dat maakt dit tot een fijne plek om je op te laden en te vernieuwen.

Route des Vins

Ontdek de Zuid-Limburgse wijn rondom Eys en Wahlwiller middels een adembenemende en educatieve route van ongeveer 10 kilometer. Onderweg passeer je maar liefst vijf wijngaarden met verbluffende uitzichten en veel leuke wijnweetjes. Volg de druifjes langs de weg, betreed het ‘Wiengetske’ en waan je in de wereld van de Zuid-Limburgse wijn!

Ga je mee op pad?

Heuvelland magazine

In het Heuvelland ervaar je het leven op z'n mooist: het glooiende landschap, de typische cultuur, het Bourgondische leven... Van stegelke tot stroop stoken, de mooiste verhalen lees je in dit sfeervolle tijdschrift.

Heuvelland-Fietsroute

De Heuvelland-Fietsroute neemt je in 41,1 km mee naar weerszijden van het Heuvelland: van de Sint-Pietersberg naar de Vaalserberg (of andersom). Fiets langs prachtige uitzichten en idyllische dorpjes.

ALM-Fietsroute: Aken-Luik-Maastricht

De ALM-fietsroute verbindt Aken, Luik en Maastricht in 126 kilometer. Geniet van de vergezichten van het Zuid-Limburgse Heuvelland, ontdek het Land van Herve en fiets langs de oevers van de Maas.

Wandelroute Om niet te vergeten

Deze twee wandelingen van 10 en 12 kilometer voeren je langs 19 herdenkingsmonumenten in de gemeente Gulpen-Wittem. Via audiofragmenten hoor je over de verhalen van het monument en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Fietsknooppuntenkaart Zuid-Limburg

De fietsknooppuntenkaart laat je Zuid-Limburg ontdekken als fietsparadijs. Langs de Maas, over de heuvels en door uitgestrekte bossen: met de fietsknooppuntenkaart krijg je snel overzicht over het gebied en plan je makkelijk een mooie fietstocht.

Rondleidingen, excursies en workshops

Of je Gulpen-Wittem nu bezoekt om meer te weten te komen over haar bewogen geschiedenis, om te genieten van het culinaire aanbod, om het natuurschoon te bewonderen of om actief bezig zijn: Het is de perfecte plek voor bijzondere rondleidingen, excursies, workshops en arrangementen.

Ontdek het rijke cultureel erfgoed

Gulpen-Wittem ademt cultuurhistorie. We zijn een van de gemeentes met de meeste cultuurhistorische elementen: 287 rijksmonumenten, 3 archeologische rijksmonumenten, ruim 850 karakteristieke panden, 4 rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten, 5 beschermde buitenplaatsen, 4 Lourdesgrotten en diverse geologische monumenten. Zo vind je hier nog carboon, het oudste gesteente van Nederland. Maar ook het dialect, streekproducten en tradities, zoals carnaval en schuttersfeesten, behoren tot ons bijzondere en rijke erfgoed.

Geniet van muziek, kunst en tradities

Gulpen-Wittem biedt een breed scala aan kunst en cultuur. Je kunt genieten van de muziek van fanfares, harmonieën en zangkoren. Of je neemt een kijkje in een van de vele galerieën of in het atelier bij kunstenaars thuis. De gemeente heeft ook een rijk cultureel erfgoed. Daartoe behoren - naast rijksmonumenten en de beschermde dorpsgezichten - tradities als de Bronkprocessie, communiefeesten, carnaval, bier- en wijnfeesten en schuttersfeesten. Elk jaargetijde biedt wel iets moois op het gebied van kunst en cultuur.

Visit Zuid-Limburg Shop Gulpen

Hier in het hart van het Heuvelland geven we je met alle liefde insidertips over de mooiste routes, plekjes en leukste activiteiten in Gulpen en omgeving. Je vindt hier ook diverse originele cadeaus uit de streek, souvenirs en tickets voor attracties en evenementen. Locatie: Dorpsstraat 27 - Gulpen.

Bezoek de gezellige weekmarkt in Gulpen

Bezoek de weekmarkt in Gulpen, elke donderdagmorgen van 8.30-12.30 uur.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Gulpen-Wittem: