Bezinning

op zoek naar stilte, inkeer en rust

De vele kerken, kloosters, kapellen en wegkruisen zijn tekenend voor het overwegend katholieke Limburg. Net als tradities, zoals processies, bedevaarten en pelgrimsroutes. Ze bieden je momenten van stilte, inkeer en rust. Bezinnen kan ook steeds meer op andere manieren, door een fijne sfeer en mooie omgeving. Denk aan de indrukwekkende natuur en adembenemende vergezichten. Die hebben we in Gulpen-Wittem volop. Dat maakt dit tot een fijne plek om je op te laden en te vernieuwen.

Highlights

H. Cunibertuskerk

De H. Cunibertuskerk uit de twaalfde eeuw is bekend van de wandschilderingen en kruiswegstaties van Aad de Haas (1920-1972). Deze Rotterdamse schilder creëerde hiermee een bijzondere en mystieke sfeer. Op gezag van Rome werden de schilderingen ooit verwijderd, in 1981 zijn ze teruggeplaatst. Bijzonder zijn de aanvullende schilderijen over de verrijzenis. Ook draait de kruiswegstatie ongebruikelijk van rechts naar links. Daardoor ondersteunt het daglicht de donker-lichtsymboliek het best. De schilderingen zijn dagelijks te bewonderen vanaf het hek achterin de kerk. In het voorportaal vind je informatie over rondleidingen.

Lees meer

Klooster Wittem

Klooster Wittem is een belangrijke bedevaartsplaats. Pelgrims komen er voor de H. Gerardus Majella en Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Het klooster, inclusief de prachtige kloosterbibliotheek, tuin en boekwinkel, trekt een groeiend aantal mensen. Het is een plek om even een kaarsje op te steken, tot rust en inkeer te komen. Daarnaast worden er activiteiten rondom bezinning georganiseerd. Dat maakt van Klooster Wittem een Pleisterplaats voor de ziel.

Lees meer

Kerkelijk Museum Slenaken

In dit museum kun je diverse unieke antieke kerkelijke voorwerpen bewonderen. De deuren openen tussen Pasen en november elke zondagmorgen na de H. Mis in Slenaken. In juli, augustus en september tevens op woensdag van 14.30 tot 17.00 uur. Groepen kunnen ook op afspraak terecht. Tijdens openingsuren is ook de parochiekerk geopend. De entree is gratis, al stellen de vrijwilligers een vrije gave op prijs.

Lees meer

Wandelen langs wegkruisen

Vier wandelroutes leiden je langs wegkruisen en kapellen. Deze kleine monumenten zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof en hebben allemaal een eigen verhaal. Die verhalen én de wandelroutes vind je in de gratis brochure ‘Kruistocht op Wandelschoenen’. Deze brochure kun je ophalen in een van de VVV Limburg winkels. Je kunt de routes ook downloaden via deze website. 

Download de brochure

Kerkdiensten bezoeken

Ook op vakantie zoek je wel eens naar een plek om uiting te geven aan je geloof. Om samen met anderen te bidden en te zingen. Elk dorp van Gulpen-Wittem heeft een katholieke kerk. De protestantse Toeristenkerk vind je in Gulpen.

 

Overzicht kerken

Meer over Gulpen-Wittem

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website